Canvis en les quotes per autònoms: informació d’interès
Aquest 1 de gener ha entrat en vigor la nova llei d’autònoms que fixa les quantitats que hauran de pagar els treballadors per compte propi en els pròxims tres anys.
Els 294 euros de quota fixa mínima en la cotització d’autònoms donaran pas, a partir de 2023, a un sistema progressiu de 13 trams en funció dels guanys.
La nova taula de cotitzacions estableix quinze trams amb quotes diferents a pagar entre el 2023 i el 2025. Les quotes són progressives, oscil·len entre els 230 i els 500 euros al mes per a l’any que ve i dependran dels ingressos nets que s’obtinguin durant un any.
Per saber quina quota s’ha de pagar, el primer que s’ha de fer és una previsió dels ingressos que s’espera tenir l’exercici vinent.
Si a finals d’any no s’ha arribat a aquesta quantitat, es podrà demanar una devolució del que s’hagi pagat de més. Si s’ha facturat més del previst, caldrà abonar la diferència i regularitzar la situació.
També es podrà canviar de base de cotització cada dos mesos, si canvien els ingressos.
Com sé quina quota he de pagar?
La Seguretat Social ha activat un simulador a través del portal de la tresoreria Importass des d’on es pot calcular, de forma anònima, la nova quota que tocarà pagar. Clicant aquí pots fer-ne la simulació.
L’entitat adverteix que la simulació és merament informativa i que la quota es calcula sense aplicar deduccions.
Aquestes són les passes prèvies a seguir per saber la quota a pagar:
– Comunicar a la tresoreria de la Seguretat Social totes les activitats que es facin com a autònom. Si ets nou, ho has de fer a partir de l’1 de gener del 2023, quan et donis d’alta. Si ja ets autònom, tens fins al 31 d’octubre del 2023 per fer-ho. Si canvia la teva base de cotització, la notificació l’has de fer abans del 28 de febrer. La comunicació es pot fer des d’Importass
– Estimar els teus ingressos mensuals per a tot l’any. Cal sumar els ingressos de totes les activitats econòmiques, empresarials o professionals que es facin, amb algunes particularitats segons el col·lectiu al qual es pertanyi. Si esperes tenir els mateixos ingressos que el 2022, pots consultar la renda del 2021, agafar el valor del rendiment net deduït i dividir-lo per 12. La forquilla de cotització dependrà d’aquests ingressos mensuals previstos. A partir d’aquí has de calcular una deducció en concepte de despeses: del 7% a nivell general o del 3% en alguns casos d’administradors i socis de societats mercantils.
– Triar la base de cotització: segons els ingressos previstos al mes, pots triar una base de cotització dins d’una de les 15 forquilles preestablertes. Com més gran sigui la base, més pagaràs d’autònoms però més beneficis obtindràs. La base es pot canviar cada dos mesos si varien els teus rendiments. El primer canvi es podrà fer l’1 de març i el màxim seran 6 canvis a l’any per exercici. Els nous autònoms podran demanar una quota reduïda o tarifa plana de 80 euros al mes durant el primer any d’activitat.
Des del Gremi us ajudem si teniu dubtes, però us recomanem tractar aquest tema amb el vostre gestor per les particularitats pròpies de cadascú.