Celebració Tots Sants era Covid

PROTECCIÓ CIVIL: Recomanacions de prevenció de la COVID-19 en la festivitat de Tots Sants

Durant la festivitat de Tots Sants té lloc la celebració de la tradicional Castanyada a la tarda i nit del 31 d’octubre, amb sopars familiars i revetlles. A aquesta celebració s’hi han sumat també els darrers anys algunes activitats importades de la celebració del Halloween, amb festes de disfresses i infants que van casa per casa demanant llaminadures (“truc o tracte”).
L’endemà, l’1 de novembre, es produeix una assistència massiva als cementiris per retre el tradicional culte als difunts.
Cal recordar que l’etapa de represa, definida per la Resolució SLT/1429/2020, de 18 de juny, no permet les activitats que comportin aglomeracions. A aquests efectes, es considera aglomeració la concentració de persones o grups de persones en espais públics quan no es pot mantenir la distància física interpersonal de seguretat o el seu equivalent en espai de seguretat.
En el conjunt de les activitats associades a la celebració de Tots Sants es produeixen situacions amb aglomeracions de persones que no permeten garantir les distàncies interpersonals entre persones no convivents ni les adequades mesures higièniques, de manera que es genera un alt risc de contagis. Així, es fa necessari establir unes pautes de seguretat per tal d’encarar aquesta festivitat d’una forma segura i no afavorir la transmissió de la COVID-19.

Recomanacions en els cementiris
La norma abans indicada especifica que els titulars de les activitats obertes al públic han d’adoptar mesures per garantir la protecció de les persones, en especial posar a disposició del públic sistemes per a la neteja de mans, la distància física interpersonal de seguretat i la neteja i desinfecció de les instal·lacions. A més, les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, han de vetllar per evitar les aglomeracions i, si cal, poden limitar l’accés als espais de pública concurrència de titularitat pública quan no es puguin garantir les condicions de seguretat que evitin aquestes aglomeracions.
En conseqüència, s’han d’aplicar de forma general les mesures establertes en la Resolució SLT/1429/2020 i altra normativa específica de control de la transmissió d’aquesta malaltia. Concretament, s’han d’adoptar les mesures següents:
Cal aplicar un control de l’aforament en els cementiris de manera que l’ocupació respecti sempre el màxim d’una persona per cada 2,5 m2. És adequat informar i senyalitzar aquest aforament.
Cal establir entrades i sortides diferenciades sempre que sigui possible i establir recorreguts de manera que les persones no es trobin en sentits oposats, respectant sempre la distància interpersonal d’1,5 m. Per indicar-ho, es poden utilitzar marques a terra, senyalització, tanques, cinta d’abalisament, etc., i cal disposar d’agents de control de les mesures adoptades.
És obligatori l’ús de mascareta en tot moment excepte per a persones que n’estiguin exemptes per motius de salut. Els infants menors de 6 anys també n’estan exempts. Cal evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca amb les mans.

Cal adoptar mesures de neteja i desinfecció periòdica adequades a la intensitat d’ús de les instal·lacions i al nombre d’usuaris. En les tasques de neteja i desinfecció es farà especial atenció a les zones i espais d’ús comú i a les superfícies, materials i equipaments de contacte més freqüents.
Les persones podran acostar-se a dipositar flors en els nínxols mantenint les mesures d’higiene i respectant sempre la distància interpersonal entre no convivents. Per fer-ho, es recomana l’ús de desinfectant hidroalcohòlic abans i després de l’ofrena.
Els cementiris hauran de disposar de papereres, si és possible amb pedal i tapa, per dipositar-hi residus, en una distribució adequada per tal que les persones no hagin de tornar mai enrere en el seu recorregut.
Es posarà a disposició del públic dispensadors de gel hidroalcohòlic o desinfectants viricides, en llocs accessibles i visibles.
Les persones hauran d’entrar d’una en una als lavabos, excepte aquelles persones que requereixin assistència, que podran fer-ho amb un acompanyant. Caldrà reforçar la neteja i desinfecció dels serveis.
En els cementiris grans cal establir un aforament màxim de 2.000 persones alhora o bé establir sectors de com a màxim 2.000 persones, de forma impermeable, o sigui que no puguin barrejar-se les persones de diferents sectors.
No es pot menjar ni beure als cementiris.
Es recomana als usuaris limitar el temps d’estada al cementiri i també limitar l’ús de bancs i seients que hi pugui haver.
Es recomana ampliar els horaris d’obertura sempre que sigui possible per distribuir l’afluència.
En el cas d’utilitzar les escales mòbils per accedir als nínxols, les persones que les facin servir s’hauran de posar gel hidroalcohòlic abans i després d’utilitzar-les.
Totes aquestes mesures són especialment importants en els municipis on s’apliquen mesures especials per a la contenció del contagi per la COVID-19.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *