Concurs Internacional de Roses Noves

El roserar del parc de Cervantes a la ciutat de Barcelona és un jardí de 3,79 hectàrees que conté prop de 10.000 rosers de 2.000 espècies diferents.

Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M. Casamor, aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic.

L’any 2009 el roserar del parc de Cervantes va rebre el Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la bellesa, història i valor educatiu.

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, creat l’any 2001 per donar a conèixer aquest roserar i la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

És un Concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, i també a la ciutadania de Barcelona, amb un programa d’activitats per a tots els públics com demostracions d’art floral, de gastronomia o concerts.

Les roses que s’hi presenten han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que encara no han estat comercialitzades. Per obtenir una nova varietat de rosa, els roseristes necessiten uns deu anys de feina. Al roserar, a més de la col·lecció permanent, es poden veure les noves varietats de rosers presentades a concurs i les guanyadores d’edicions anteriors.

A la primavera de 2019 s’ha celebrat la dinovena edició, atorgant diverses distincions:

  • Un jurat internacional integrat per 80 experts d’arreu del món, ha concedit disset premis a noves varietats de roses, distingint la millor varietat de cada raça: híbrids de te i grandiflores, floribundes, paisatgistes, miniatures, entapissants i enfiladisses. Han participat 24 obtentors de 9 països, presentant un total de 95 varietats de roses noves a concurs (80 l’any anterior).
  • Alhora, un jurat especial format pels millors mestres perfumistes del món ha triat d’entre les noves varietats la que té el millor perfum.
  • El Consell de la Gent Gran de Barcelona també realitza una votació i tria la Rosa de la Gent Gran.
  • També diverses escoles voten la seva rosa preferida, que obté el reconeixement de la Rosa de les Escoles.
  • I totes les persones que ho vulguin poden escollir la millor varietat votant la Rosa Ciutadana, que al 2019 ha celebrat la desena edició.

El Gremi de Floristes de Catalunya col·labora en cada edició, des de fa més de 10 anys, realitzant una demostració d’art floral obert a tot el públic, per apropar l’art floral a la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *